• Tres noves estrelles Michelin a la demarcació: Divinum (Girona), Esperit Roca (Sant Julià de Ramis) i Boramar (Portbou). Valoració experta de Salvador García-Arbós i debat sobre mèrits, continuïtat de cuina clàssica i impacte econòmic.
• El valor del servei i l’ànima d’un restaurant: el cas Divinum i el paper de sala (Joan), comparacions amb referents històrics (Motel, Can Durant, Via Veneto) i la qualitat sostinguda a preus raonables.
• Gastronomia i territori: impuls als vins de l’Empordà, connexions amb pagesos i pescadors, i mapa de cuina de proximitat a l’eix Girona–Sarrià–Salt–Sant Gregori.
• Aigua i governança: sequera al Ter, Sèquia en obres i manca d’aigua a les hortes; trajecte d’Aigua és Vida, frustracions legals, i el famós article 26 que "ho deixa tot en suspens".
• Energia i territori: debat sobre eòlica marina al Golf de Roses i la MAT submarina; propostes d’autoconsum distribuït (un poble, un molí; plaques a teulades i mitjanes d’autopista; solar tèrmica) i el marc del decreixement amb dades d’Antonio Turiel.
• Consumisme low‑cost i petjada oculta: moda ràpida, gentrificació del turisme i l’aigua amagada de cada ampolla de plàstic.
"Diu l'article 26... En un cas de compromís, el govern pot passar-se... totes les lleis del país" (La Trinca, citada per il·lustrar el bloqueig normatiu)
"Volem que visquin" (reclamat com a objectiu de futur per damunt del confort immediat)
• Girona suma tres estrelles: Divinum, Esperit Roca (Castell de Sant Julià de Ramis) i Boramar (Portbou). • García-Arbós subratlla que l’Esperit Roca treballa amb una cuina clàssica que ja havia merescut màxima distinció i que el local és "preciós" però amb logística d’accés en cotxe. • Es reivindica que altres restaurants també mereixerien estrella i que l’absència de guia no invalida la qualitat.
• Debat sobre el pes del cap de sala com a "ànima" del restaurant (el cas del Divinum) i la consistència del servei. • Es destaquen restaurants de referència (Motel, Can Durant) i una oferta àmplia a 40–50€ ben cuinada i confortable.
• Els restaurants han impulsat els vins de l’Empordà i llaços amb pagesos i pescadors; casos com Empòrium i Les Cols amb militància local. • Mapa de proximitat: Can Ribes, Can Xifra, Can Joan d’Adri, Casa Cacao, etc. Una zona rica en formatgeries, horta i cuina de brasa.
• Sèquia tallada per obres després d’un any de sequera severa; hortes amb manca d’aigua. • Aigua és Vida exposa cansament i bloquejos legals en remunicipalitzacions; la normativa existeix però no s’aplica.
• Es denuncia l’article 26 com a clàusula que suspèn tot en emergència; anècdota cantant La Trinca en reunió amb el conseller per evidenciar-ho. • Crida a la pressió social i al relleu jove, que costa d’arribar a entitats i associacions veïnals.
• Crítica al projecte del Golf de Roses: el problema no és només els molins, sinó la connexió (MAT submarina) i l’impacte marí. • Propostes: un poble, un molí; molins a mitjanes d’autopista (idea citada de Jordi Sargatal); plaques a tots els taulats i solar tèrmica per ACS, més eficient i duradora.
• Dades citades (Turiel): el consum elèctric baixa des de fa anys; els recursos (coure, urani) s’esgoten; cal viure amb menys però bé. • Crítica al low‑cost: moda ràpida, turisme massiu i intangibles especulatius que augmenten residus i petjada hídrica (fins i tot per fer una ampolla de plàstic).
• Sopa de Girona: possible aportació extraordinària de la Generalitat per a obres. • Residus al Mercadal: el 60% no ha recollit targetes d’accés; contenidors oberts temporalment. • 3 noves Michelin (recull de titulars): Esperit Roca, Divinum i Boramar. • Abocador de Solius: 7,3 M€ per clausura i 3 anys de manteniment. • Nadal a Girona: 270 activitats i encesa de llums. • Projecte Rossinyol: 72 alumnes en mentoria per inclusió. • Esports: el Girona es juga el pas a Champions; l’UNI Girona vol ser primer a l’Eurocup. • Temps: estabilitat assolellada, màximes de 18ºC.