Programació especial Sant Narcís 2025

Programació especial Sant Narcís 2025

Horari d'emissió
Divendres
18:30 - 20:00
Divendres
20:00 - 20:30

Subscriu-te al podcast

episodis

2 episodis
  • Fires de Girona 2025: cercaviles, història i teca - episode art
    1h 16min

    Context i to de l’episodi Programa en directe de Girona FM des del segon pis de l’Ajuntament de Girona, amb vistes a la Plaça del Vi, dins la Programació especial Sant Narcís 2025. És la prèvia del pregó de les Fires de Sant Narcís, amb connexions a peu de carrer, entrevistes i molta cultura popular. Temes principals del programa Arrencada de festa a la Plaça del Vi: ambient familiar i de cultura popular, amb cercaviles i Imatgeria gironina arribant al centre. Cartell de Fires 2025: conversa amb l’autora Clara Oliveres sobre procés creatiu i recepció ciutadana. Mirada històrica: Lluís Esteve Casellas repassa l’origen de les fires, del culte als Quatre Sants Màrtirs fins a l’advocació actual a Sant Narcís. Sardanes i tradició: Montserrat Joventeny recomana repertori per Fires i recorda el llegat de la Principal de l’Abisbal. Memòria viva de les Fires: Jordi Dalmau (97 anys) comparteix records personals, evolució d’espais i costums. Fires Populars: Mariona Costa (Ateneu 24 de juny) detalla el programa alternatiu-reivindicatiu en diversos ateneus. Gastronomia de Fires: Salvador Garcia Arbós posa el focus en l’entrepà de botifarra, cervesa, panellets, canelons i rostit com a litúrgia domèstica. La ciutat que celebra: entrevista a l’alcalde Lluc Salellas i Vilar, amb èmfasi en identitat, embalat recuperat i participació. Barraques al Parc del Migdia: focus en l’aposta d’accent local amb Lluís Figueres (Andadé Mons), com a complement a La Copa del Parc de la Devesa. Moments destacats i cites Cercaviles convergint cap a Plaça Catalunya i Plaça del Vi, amb gegants, capgrossos i nova “serp rosa”: molta canalla, graies i tambors. Clara Oliveres reivindica el treball manual del cartell i explica com va descartar la IA en el procés creatiu. Lluís Esteve Casellas, sobre l’origen festiu: de la fira comercial medieval a la festa, i el paper dels Quatre Sants Màrtirs com a patrons de gremis. Montserrat Joventeny rescata la profecia municipal: "Cada any, per Sant Narcís, l’Abisbal a Girona." Jordi Dalmau evoca la flaira de xurros i castanyes, les barques-gronxador i l’evolució de les Fires fins a La Copa. Salvador Garcia Arbós: Fires és entrepà de botifarra i cervesa a peu de barraques, però a casa regnen canelons, rostit, panellets i xuxo. Lluc Salellas i Vilar, sobre el balanç desitjat: "Que quan acabin les fires la gent digui: quines fires més ben parides, que bé que m’ho he passat." Cultura popular i Imatgeria gironina Entrada simultània de colles de diferents barris cap al centre amb gegants, capgrossos i bestiari. Plaça del Vi com a escenari del pregó d’El Galliner i d’exhibicions de cultura popular. Connexió constant entre barri i ciutat, amb la canalla com a protagonista. Música i barraques Dues ànimes complementàries: La Copa (Parc de la Devesa) i el Parc del Migdia. Proposta local: Lluís Figueres (Andadé Mons), divendres 31/10 a les 19:30, format de tarda per escoltar i gaudir. Recomanacions de sardanes per Fires, incloent “Les Fires de Girona” (Lluís Durán). Comunitat, memòria i ciutat Testimoni vital de Jordi Dalmau a “Fires en primera persona”: la festa com a cronista del creixement de Girona. Fires Populars: l’Ateneu 24 de juny coordina actes a diversos espais, amb pregó popular i concerts, fent del carrer un espai de cultura i reivindicació. L’alcalde Lluc Salellas i Vilar destaca la participació, l’“embalat” recuperat i el compromís personal amb la barraca del Forn i la festa d’Els 4 Rius. Paraules clau clau del programa • Girona FM • Programació especial Sant Narcís 2025 • Fires de Sant Narcís • Plaça del Vi • Imatgeria gironina • El Galliner • La Copa • Parc de la Devesa • Lluc Salellas i Vilar • Sardanes • Principal de l’Abisbal • Cartell de Fires • Fires Populars • Ateneu 24 de juny • Barraques • Parc del Migdia • Gastronomia de Fires • Panellets • Canelons • Rostit • Entrepà de botifarra