La tertúlia de Girona FM

Anàlisi i reflexió de l’actualitat de Girona, moderada per Jordi Grau

Horari d'emissió
Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
10:00 - 11:00
Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
16:00 - 17:00
Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
20:00 - 21:00

Subscriu-te al podcast

Títol i resum generats per IA

Michelin a Girona, aigua del Ter i energia

Resum de l'episodi

Punts clau

  • Tres noves estrelles Michelin a la demarcació: Divinum (Girona), Esperit Roca (Sant Julià de Ramis) i Boramar (Portbou). Valoració experta de Salvador García-Arbós i debat sobre mèrits, continuïtat de cuina clàssica i impacte econòmic.
  • El valor del servei i l’ànima d’un restaurant: el cas Divinum i el paper de sala (Joan), comparacions amb referents històrics (Motel, Can Durant, Via Veneto) i la qualitat sostinguda a preus raonables.
  • Gastronomia i territori: impuls als vins de l’Empordà, connexions amb pagesos i pescadors, i mapa de cuina de proximitat a l’eix Girona–Sarrià–Salt–Sant Gregori.
  • Aigua i governança: sequera al Ter, Sèquia en obres i manca d’aigua a les hortes; trajecte d’Aigua és Vida, frustracions legals, i el famós article 26 que "ho deixa tot en suspens".
  • Energia i territori: debat sobre eòlica marina al Golf de Roses i la MAT submarina; propostes d’autoconsum distribuït (un poble, un molí; plaques a teulades i mitjanes d’autopista; solar tèrmica) i el marc del decreixement amb dades d’Antonio Turiel.
  • Consumisme low‑cost i petjada oculta: moda ràpida, gentrificació del turisme i l’aigua amagada de cada ampolla de plàstic.

"Diu l'article 26... En un cas de compromís, el govern pot passar-se... totes les lleis del país" (La Trinca, citada per il·lustrar el bloqueig normatiu)

"Volem que visquin" (reclamat com a objectiu de futur per damunt del confort immediat)

Gastronomia i premis Michelin

Noves estrelles i lectura crítica

  • Girona suma tres estrelles: Divinum, Esperit Roca (Castell de Sant Julià de Ramis) i Boramar (Portbou).
  • García-Arbós subratlla que l’Esperit Roca treballa amb una cuina clàssica que ja havia merescut màxima distinció i que el local és "preciós" però amb logística d’accés en cotxe.
  • Es reivindica que altres restaurants també mereixerien estrella i que l’absència de guia no invalida la qualitat.

Servei, preu i referents

  • Debat sobre el pes del cap de sala com a "ànima" del restaurant (el cas del Divinum) i la consistència del servei.
  • Es destaquen restaurants de referència (Motel, Can Durant) i una oferta àmplia a 40–50€ ben cuinada i confortable.

Territori i producte

  • Els restaurants han impulsat els vins de l’Empordà i llaços amb pagesos i pescadors; casos com Empòrium i Les Cols amb militància local.
  • Mapa de proximitat: Can Ribes, Can Xifra, Can Joan d’Adri, Casa Cacao, etc. Una zona rica en formatgeries, horta i cuina de brasa.

Aigua, sequera i governança

Estat del Ter i gestió

  • Sèquia tallada per obres després d’un any de sequera severa; hortes amb manca d’aigua.
  • Aigua és Vida exposa cansament i bloquejos legals en remunicipalitzacions; la normativa existeix però no s’aplica.

Article 26 i incidència

  • Es denuncia l’article 26 com a clàusula que suspèn tot en emergència; anècdota cantant La Trinca en reunió amb el conseller per evidenciar-ho.
  • Crida a la pressió social i al relleu jove, que costa d’arribar a entitats i associacions veïnals.

Energia, model i límits

Eòlica marina i alternatives

  • Crítica al projecte del Golf de Roses: el problema no és només els molins, sinó la connexió (MAT submarina) i l’impacte marí.
  • Propostes: un poble, un molí; molins a mitjanes d’autopista (idea citada de Jordi Sargatal); plaques a tots els taulats i solar tèrmica per ACS, més eficient i duradora.

Decreixement i consum

  • Dades citades (Turiel): el consum elèctric baixa des de fa anys; els recursos (coure, urani) s’esgoten; cal viure amb menys però bé.
  • Crítica al low‑cost: moda ràpida, turisme massiu i intangibles especulatius que augmenten residus i petjada hídrica (fins i tot per fer una ampolla de plàstic).

Notícies finals (butlletí)

  • Sopa de Girona: possible aportació extraordinària de la Generalitat per a obres.
  • Residus al Mercadal: el 60% no ha recollit targetes d’accés; contenidors oberts temporalment.
  • 3 noves Michelin (recull de titulars): Esperit Roca, Divinum i Boramar.
  • Abocador de Solius: 7,3 M€ per clausura i 3 anys de manteniment.
  • Nadal a Girona: 270 activitats i encesa de llums.
  • Projecte Rossinyol: 72 alumnes en mentoria per inclusió.
  • Esports: el Girona es juga el pas a Champions; l’UNI Girona vol ser primer a l’Eurocup.
  • Temps: estabilitat assolellada, màximes de 18ºC.

Seccions de l'episodi

Introducció i presentació

Introducció i presentació

0:49

Jordi Grau obre la tertúlia, presenta els convidats i situa el context (final de novembre, ambient nadalenc). S’intueixen els temes del dia, però el debat real comença amb gastronomia a partir del minut 173.

Noves estrelles Michelin a Girona

Noves estrelles Michelin a Girona

2:53

Anàlisi de García-Arbós sobre les tres noves estrelles: Divinum, Esperit Roca i Boramar. Es defensa la serietat de la guia i es destaca la cuina clàssica i l’entorn d’Esperit Roca, i la trajectòria merescuda de Divinum i Boramar.

Divinum i el pes del servei

Divinum i el pes del servei

7:26

Debat sobre per què Divinum rep l’estrella ara i el rol del cap de sala com a "ànima" del restaurant. Comparacions amb Via Veneto i altres referents: servei impecable i regularitat com a clau.

Panorama gastronòmic i preus raonables

Panorama gastronòmic i preus raonables

10:08

Catalunya suma nou noves estrelles; es citen restaurants que podrien tenir-ne més. Es reivindica la bona cuina generalitzada i una oferta àmplia entre 40–50€ amb gran confort i qualitat.

Vins de l’Empordà, producte i mapa de proximitat

Vins de l’Empordà, producte i mapa de proximitat

13:49

Els restaurants han impulsat els vins locals i relacions amb pagesos i pescadors. Es traça un mapa gastronòmic de l’entorn Girona–Sarrià–Salt–Sant Gregori amb icones de cuina i producte (formatgeries, brasa, bolets).

Sequera al Ter i gestió de l’aigua

Sequera al Ter i gestió de l’aigua

20:27

Situació de la Sèquia i hortes sense aigua per obres i sequera. Pau Masramon (Aigua és Vida) denuncia desgast i traves en remunicipalitzacions, i reclama aplicació real de la normativa i pressió social.

Marc legal i "article 26"

Marc legal i "article 26"

26:55

Crítica a l’ús de l’article 26 que suspèn mesures en emergència. Anècdota de la cançó de La Trinca cantada al despatx del conseller per evidenciar la frustració amb el marc legal.

Associacionisme i relleu generacional

Associacionisme i relleu generacional

33:46

Es constata la dificultat per incorporar jovent a entitats i juntes veïnals. Reflexions sobre causes possibles i la necessitat de persistència malgrat el cansament militant.

Eòlica marina, MAT i alternatives distribuïdes

Eòlica marina, MAT i alternatives distribuïdes

36:41

Debat sobre l’eòlica al Golf de Roses: el problema clau és la connexió (MAT submarina). Propostes: un poble, un molí; molins a mitjanes d’autopista; plaques a totes les teulades i aposta per solar tèrmica.

Decreixement i límits materials

Decreixement i límits materials

43:39

Amb dades d’Antonio Turiel, s’explica la baixada del consum elèctric i l’escassetat de recursos (coure, urani). Es defensa viure amb menys sense perdre qualitat de vida i ajustar expectatives.

Low‑cost, moda ràpida i petjada oculta

Low‑cost, moda ràpida i petjada oculta

49:23

Crítica al model low‑cost i a la gentrificació turística. Es visibilitza la petjada hídrica i de residus (p. ex., l’aigua necessària per fabricar una ampolla de plàstic) i l’absurd de la sobreproducció tèxtil.

Butlletí informatiu i agenda local

Butlletí informatiu i agenda local

53:55

Titulars de Girona: finançament per la Sopa de Girona, targetes de residus al Mercadal, tancament de Solius, activitats de Nadal, projecte Rossinyol, esports (Girona i UNI) i previsió de temps.

Falques institucionals i publicitat

Falques institucionals i publicitat

57:52

Missatges institucionals sobre recollida selectiva i publicitat (Black Friday Week a l’Espai Gironès).