La tertúlia de Girona FM

Anàlisi i reflexió de l’actualitat de Girona, moderada per Jordi Grau

Horari d'emissió
Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
10:00 - 11:00
Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
16:00 - 17:00
Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
20:00 - 21:00

Subscriu-te al podcast

Títol i resum generats per IA

Dijous Gras, Fòrum Gastronòmic i Campus Trueta

Resum general

Tertúlia viva sobre tradicions de Carnaval i l’arrencada de Quaresma, avanços clau del Fòrum Gastronòmic de Girona 2025, la novetat editorial “Història galàctica del porró” i un debat profund sobre el nou Hospital Trueta i el futur Campus de Salut a Salt.

Punts destacats:

  • Carnaval i Dijous Gras/Dijous Llarder: costums, ranxos, abstinència i l’“enterrament de la sardina”.
  • Fòrum Gastronòmic: eix “brasa, foc i fum”, retorn de la cuina clàssica, definició de la cuina catalana, taules 100% femenines i connexió amb productors.
  • Startups i concursos: innovació alimentària, premis i formats híbrids de votació; concursos d’Steak Tartar i Xuxo.
  • Llibre del porró: el porró com a objecte estètic i polític; manifest per “salvar-lo”.
  • Nou Trueta i Campus de Salut: consens d’urgència, reptes d’expropiacions i calendari realista (post 2030), amb gran impacte socioeconòmic per Salt, Sant Eugènia i Girona.

"Per carnaval tot s'hi val" — reflexió sobre la llicència històrica abans de la Quaresma.

"Fem-ho, sisplau, fem-ho" — crida a prioritzar el Campus de Salut per davant de picabaralles.

Temes principals

Dijous Gras i tradicions del Carnaval

  • Diferències de denominació: Dijous Gras vs. Dijous Llarder; inici del cicle carnavalesc fins al Dimarts de Carnaval i el Dimecres de Cendra (entrada a Quaresma).
  • Gastronomia típica: truita de botifarra negra, botifarra d’ous; abstinència de carn els divendres; auge del bacallà, sardines i tonyina.
  • Ranxos i celebracions: «arròs del Bons», ranxo de Vidreres, sopa de Verges; referència a la prohibició del Carnaval al franquisme i a les «festes de primavera».
  • Cultura popular: butlles i excepcions a l’abstinència en zones de reconquesta; simbolisme de l’«enterrament de la sardina».

Fòrum Gastronòmic de Girona (17-19 de març)

  • Eix temàtic 1: brasa, foc i fum. Tècniques de graella (argentines, basques, uruguaians), forns i sistemes de control; ponents locals i internacionals.
  • Eix temàtic 2: retorn de la cuina clàssica i tradicional; homenatge final a André Bonnaure (foie gras) i debat per codificar la cuina catalana més enllà de la passió i les contradiccions.
  • Ponents i cases: Disfrutar, Miramar, Les Cols; el Motel (amb Joan Manté a la taula de sala); Pere Monje (Via Veneto); Christian Lutaud; possible acció amb Jordi Roca.
  • Focus “productors i cuina”: oli, vi, ramaderia, arròs i fruita; veus com Anna Espelt, Fina Sala, una rossera del Delta i Marta Reixat (Borrassà).
  • Sala i servei: microsimposi dedicat a la sala, a banda d’un altre dedicat a cinquena gamma.
  • Paritat i talent: dues taules 100% femenines en pastisseria i nous models laborals.
  • Públic i format: obert al públic però orientat a professionals; «Fòrum Ciutat» en caps de setmana (edicions anteriors) i fira amb vins i distribuïdors.

Startups i premis d’emprenedoria alimentària

  • Selecció i concurs al Fòrum (amb jurat i votació popular) i premi Cambra de Comerç de Girona + fibra 1.000 Mbps 1 any.
  • Exemples:

- Baco: sommelier virtual per mòbil. - Satuna: ginebra de la Costa Brava (Vulpellac). - Gemical: descarbonització industrial (CO₂ → biomassa de valor). - Segundo Plato: càtering sostenible amb aprofitament i inclusió social. - Màquina expenedora de pizza acabada de fornejar. - PACA: alimentació sense residus.

Concursos gastronòmics

  • Concurs Mundial d’Steak Tartar: primer dia del Fòrum.
  • Concurs del Xuxo: la setmana següent.

Llibre: “Història galàctica del porró” (Salvador García-Arbós)

  • Editorial Vibop; un “llibret-manifest” (90-100 pàgines) sobre el porró com a objecte estètic i polític.
  • El porró: del símbol catalanista a l’ús i l’estètica popular; presentacions en fires editorials i mirada cap a Sant Jordi.
  • Tesi de fons: preservar artesanies com el vidre bufat i revitalitzar l’ús contemporani del porró.

“Per poc ens hi posem, el salvarem.” — Agustí Peris

Debat ciutadà: nou Hospital Trueta i Campus de Salut

  • Urgència i risc: por que el Clínic de Barcelona s’avanci si Girona entra en picabaralles; consens en la necessitat del Campus de Salut a Salt.
  • Abast del projecte: no només un hospital nou, sinó universitat (UdG–Medicina), recerca (IDGIP), empreses i ecosistema d’innovació en salut; possible Farmàcia a Girona; integració amb JAU/CAFE (activitat física i fisioteràpia).
  • Impacte territorial: revalorització de Salt, Sant Eugènia i Can Gibert; generació de llocs de treball, residències d’estudiants, serveis i vida de barri; bona accessibilitat per autopista.
  • Expropiacions i parc Jordi Vilamitjana: debat sobre intercanvi de parcel·les i afectació del parc; reclam de preu just i eventual judicialització; distingir interès general i dret dels veïns.
  • Futur de l’actual Trueta (“residència”): conservar com a equipament assistencial, evitar problemes de propietat (terreny estatal) i aprofitar espais.
  • Calendari i realitat: concurs de projectes (25 M€) resolt entre juny-juliol; redacció 1,5 anys; obres 3-4 anys; horitzó més 2033-2035 que 2030.
  • Missatge clau: prioritzar l’obra i el consens per damunt de disputes municipals.

Butlletí final: actualitat i temps

  • Laboral: protesta de les treballadores de la neteja del Trueta per acomiadaments; possible vaga.
  • Infraestructures: llum verda a l’estació d’AVE a l’aeroport de Girona (126,7 M€), amb passarel·la i ramal llançadora des de Barcelona.
  • Educació i cultura: activitats sobre perspectiva de gènere i LGTBIQ+; exposició «Tornar l’aigua» al Bòlit.
  • Esports: l’Spar Girona defensa 5 punts a Lió (quarts d’Eurocup); clau la solidesa defensiva.
  • El temps (Girona): núvols, de 5 °C a 15 °C.

Seccions de l'episodi

Benvinguda i presentació

Benvinguda i presentació

2:56

Arrenca la tertúlia de Dijous Gras; presentació de convidats (Salvador García-Arbós, Anna Sala i Josep Prat) i to festiu abans d’entrar en matèria.

Dijous Gras i tradicions del Carnaval

Dijous Gras i tradicions del Carnaval

4:07

Debat sobre denominacions (Dijous Gras/Llarder), costums gastronòmics (botifarra, truita), abstinència en Quaresma i *ranxos* (Vidreres, arròs del Bons, sopa de Verges). S’explica l’«enterrament de la sardina», el paper de les *butlles* i l’impacte històric (prohibicions durant el franquisme). Reflexió final sobre el caràcter licenciós del període: > "Per carnaval tot s’hi val".

Fòrum Gastronòmic de Girona: eixos i ponents

Fòrum Gastronòmic de Girona: eixos i ponents

16:52

Anunci de l’edició (17-19 març): focus **brasa, foc i fum** (tècniques i graelles), retorn de la **cuina clàssica** i homenatge a **André Bonnaure**. Debat per definir la **cuina catalana**. Ponents i cases: Disfrutar, Miramar, Les Cols, Motel (Joan Manté), Via Veneto (Pere Monje), Christian Lutaud. Connexió amb productors (oli, vi, ramaderia, arròs, fruita) i taules 100% femenines en pastisseria. Microssimposis sobre **sala** i **cinquena gamma**.

Startups i premis d’emprenedoria alimentària

Startups i premis d’emprenedoria alimentària

25:35

Presentació del concurs de startups del Fòrum: **Baco** (sommelier virtual), **Satuna** (ginebra), **Gemical** (CO₂→biomassa), **Segundo Plato** (càtering sostenible), màquina de pizza i **PACA** (zero residus). Premis de la **Cambra de Comerç de Girona** i **fibra 1.000 Mbps** 1 any. Format amb jurat i votació popular.

Fòrum: públic, calendari i impacte econòmic

Fòrum: públic, calendari i impacte econòmic

27:59

El Fòrum és obert però orientat al sector (dilluns-dimecres). «Fòrum Ciutat» s’ha fet en caps de setmana a edicions anteriors. Es destaca la fira (vins i distribuïdors) i el pes econòmic del sector a Girona.

Concursos: Steak Tartar i Xuxo

Concursos: Steak Tartar i Xuxo

30:55

Confirmats els concursos: **Steak Tartar** el primer dia del Fòrum i **Xuxo** la setmana següent.

Llibre: “Història galàctica del porró”

Llibre: “Història galàctica del porró”

31:49

Salvador García-Arbós presenta el seu llibre (editorial **Vibop**): el porró com a objecte **estètic** i també **polític**. No és una història exhaustiva, sinó un **manifest** per repensar-ne l’ús i preservar artesanies com el vidre bufat. Mirada cap a **Sant Jordi**. Cita final: > "Per poc ens hi posem, el salvarem." (Agustí Peris).

Debat: nou Hospital Trueta i Campus de Salut

Debat: nou Hospital Trueta i Campus de Salut

37:30

Crida a prioritzar el **Campus de Salut** a Salt (hospital, UdG, recerca i empreses) i evitar picabaralles que facin avançar el **Clínic** de Barcelona. Es tracta d’un projecte transformador per **Salt, Sant Eugènia i Girona** (llocs de feina, residències d’estudiants, serveis i vida de barri), amb bona accessibilitat. Reptes: **expropiacions** (Parc Jordi Vilamitjana), necessitat de **preu just** i possible judicialització. Proposta de mantenir l’actual Trueta com a **equipament assistencial**. Calendari realista: concurs (juny-juliol), projecte 1,5 anys, obres 3-4 anys; horitzó **2033-2035**.

Butlletí informatiu i el temps

Butlletí informatiu i el temps

55:29

Titulars: protesta de les **treballadores de neteja del Trueta**; aprovació de l’**estació AVE** a l’aeroport (126,7 M€); activitats educatives sobre **gènere i LGTBIQ+**; exposició «Tornar l’aigua» al **Bòlit**; l’**Spar Girona** defensa 5 punts a Lió (Eurocup). El temps: núvols, **5–15 °C**.

Cloenda musical

Cloenda musical

58:43

Tancament amb fragments musicals i lírics abans del final de l’emissió.