Els 4 Rius

El magazín diari que escolta els protagonistes de la ciutat de Girona

Horari d'emissió
Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
00:00 - 00:55
Dissabte
10:00 - 11:00
Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
11:00 - 12:00
Dissabte, Diumenge
15:00 - 16:00
Dissabte, Diumenge
16:00 - 17:00
Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
17:00 - 18:00

Subscriu-te al podcast

Títol i resum generats per IA

Premis Bonmatí, Rotary Girona i dolços de Nadal

Resum general

Programa magazín amb dues entrevistes principals i trams d’autopromocions i música. Es destaca la feina del Rotary Club de Girona amb els Premis Manuel Bonmatí, nous projectes i accions solidàries, i una segona conversa amb Pastisseria Trias sobre tradició, producte artesà i tendències de Nadal.

Rotary Girona i Premis Manuel Bonmatí

Premis Manuel Bonmatí (43a edició)

  • Acte d’entrega: dimecres 18 de desembre, 20:00, al Casino de Girona.
  • Naturalesa del premi: premi de periodisme per a articles publicats en qualsevol mitjà amb referència directa a Girona; és un dels més ben dotats de la categoria.
  • Repte: millorar la difusió per augmentar les candidatures, tot i la qualitat existent.

"Les coses que funcionen són les que són fruit del consens".

Nou Premi de la Joventut

  • Primera edició prevista: reconeixement a estudiants de 2n de batxillerat.
  • Criteris: no només excel·lència acadèmica, sinó valors humans alineats amb l’esperit rotari.
  • Incentiu: possibilitat d’escollir un camp d’estiu a Europa (voluntariat o lúdic, convivència amb joves).

Governança i membresia

  • Model a tres presidències (passat, present i futur) per donar continuïtat a projectes multianuals.
  • Captació: obertura de membresia corporativa per connectar empresa i Rotary via RSC, facilitant implicació de directius i futur relleu en l’àmbit personal.
  • Objectiu 2025: créixer en base social per guanyar capacitat d’impacte i millorar el reconeixement públic del Rotary.

Resposta a emergències: DANA

  • Acció immediata: mobilització de dues grues i equip d’un soci (Toni Cruz) a la zona zero per retirar vehicles i ajudar logística.
  • Recursos: aportacions en material i diners canalitzades via Rotary (districte) i club local proper a la zona afectada per garantir que l’ajuda arribi on cal i ajustada a necessitats reals.

Projecte 2025: Rotary Forest

  • Finalitat: reforestació de zones cremades i compensació de la petjada de carboni d’empreses mitjançant la Fundació de Rotary.
  • Aliances: treball per a l’acord entre Rotary International i Plant-for-the-Planet (esmentat com “Plan for Planet”).
  • Estat: terrenys identificats a Catalunya; suport de la Cambra de Comerç i el Fòrum Carlemany; previsió d’engegar una primera acció el 2025 (potser simbòlica) i consolidar després.

Convocatòria

  • Recordatori final: Entrega dels Premis Manuel Bonmatí al Casino de Girona, 18 de desembre, 20:00. El guanyador es manté en secret fins a l’acte.

Pastisseria Trias i dolços de Nadal

Història i temporada

  • Pastisseria Trias (Santa Coloma de Farners): fundada el 1908 (4a generació). Desembre–Reis: temporada forta.
  • Trajectòria: de la guerra i postguerra a l’època gloriosa de les pastisseries; després de la crisi de 2008 les vendes no han tornat als nivells d’abans, però l’activitat manté bon ritme.

Mercat i hàbits

  • Grans superfícies: afecten diades com Sant Joan i Reis, però el producte no és equiparable al fet al dia i artesà.
  • Canvi de gustos: el públic demana menys dolç i més mesura; el tortell perd pistonada.
  • Sucre: s’ha estigmatitzat; la clau és la mesura i la qualitat dels ingredients (sucre i farines menys refinats vs indústria).

Productes estrella i tradició

  • Top vendes: torró de Sant Jordi (capas de massapà i crema de mantega, amb llemó cremat), i neules.

"Jo, un torró de Sant Jordi, unes neules i una copeta de cava, jo ho tinc servit."

  • Coca de ratafia: 30 anys. Origen vinculat a Can Pinxo, recepta recuperada i “tunejada” per la mare (Magda) i l’encarregat (Baduret); de producte de festa a venda diària.

Innovació i tendències

  • Panettone: “invasió” nadalenca benvinguda per diversificar.
  • Novetat 2025: torró de pa amb oli i xocolata (gust de berenars d’infantesa).

Ofici, equip i vida d’obrador

  • Relleu i personal: difícil trobar pastissers i dependentes per horaris exigents (caps de setmana, festes). L’ofici es viu amb passió i vocació.
  • Record emocional: l’olor de la mel cuita del torró de mel i avellana al costat del menjador dels avis.
  • Nadal en família: treball intens fins al 24, i després sopar familiar. Desig: un món més generós i menys envejós.

Publicitat i música

  • Diverses falques i autopromocions de Girona FM entre entrevistes i al tram final.
  • Blocs musicals amb cançons en català i castellà abans del pas als titulars informatius.

Seccions de l'episodi

Identificació de l’emissora

Identificació de l’emissora

0:00

Inici amb la capçalera de Girona FM (La Gironina).

Presentació i agenda: Premis Bonmatí i convidat

Presentació i agenda: Premis Bonmatí i convidat

0:13

Avanç de l’acte d’entrega dels Premis Manuel Bonmatí i presentació de l’entrevistat Bernat Rubió (Rotary Girona).

Premis Manuel Bonmatí: què són i com participar

Premis Manuel Bonmatí: què són i com participar

1:16

Descripció del premi (43a edició, ben dotat, articles sobre Girona) i necessitat de millorar la difusió per tenir més candidatures.

Nou Premi de la Joventut: valors i recompensa

Nou Premi de la Joventut: valors i recompensa

2:42

Premiar estudiants de 2n de batxillerat posant l’accent en valors humans. Premi: tria de camp d’estiu a Europa (voluntariat o lúdic).

Governança a tres presidències i continuïtat

Governança a tres presidències i continuïtat

4:26

Model de treball per triennis (passat-present-futur) per garantir la continuïtat de projectes i la presa de decisions per consens.

Rotary Girona: amistat i servei a la comunitat

Rotary Girona: amistat i servei a la comunitat

5:52

Definició de la cultura rotària local: amistat, bon ambient i voluntat de servei com a base per fer projectes.

Captació de membres i via corporativa (RSC)

Captació de membres i via corporativa (RSC)

7:04

Repte d’entrada de gent nova i jove. Obertura a membresia corporativa per connectar empresa i Rotary (RSC) i implicar directius.

Resposta a la DANA: ajuda logística i fons

Resposta a la DANA: ajuda logística i fons

8:40

Acció immediata d’un soci amb grues a la zona afectada i canalització d’ajuda material i econòmica via Rotary i club local per garantir impacte.

Projecte Rotary Forest i compensació de CO₂

Projecte Rotary Forest i compensació de CO₂

10:58

Pla de reforestació a Catalunya per compensar petjada de carboni d’empreses via la Fundació Rotary, amb acord amb Plant-for-the-Planet en curs.

Calendari i suports per arrencar el 2025

Calendari i suports per arrencar el 2025

12:33

Objectiu d’engegar una primera acció el 2025; suports de la Cambra de Comerç i Fòrum Carlemany.

Desitjos 2025 i reptes de visibilitat

Desitjos 2025 i reptes de visibilitat

13:10

Objectius: créixer en base social i engegar la línia empresa–carboni–reforestació. Rotary vol ser més conegut a Girona.

Recordatori: entrega dels Premis (Casino Girona)

Recordatori: entrega dels Premis (Casino Girona)

14:47

Últims detalls de l’acte d’entrega (18 de desembre, 20:00). Comiat de l’entrevista.

Falques i autopromocions de Girona FM

Falques i autopromocions de Girona FM

15:33

Bloc de publicitat, autopromocions i agenda de programes de la ràdio.

Pastisseria Trias: presentació i arrels (1908)

Pastisseria Trias: presentació i arrels (1908)

19:43

Entrevista a Quim Trias. Història del negoci familiar, 4a generació, temporada forta de Nadal–Reis.

De la postguerra al boom i a la crisi; Nadal fort

De la postguerra al boom i a la crisi; Nadal fort

20:47

Trajectòria històrica: dificultats (guerra i postguerra), època daurada, impacte de la crisi del 2008. Nadal com a mes clau.

Grans superfícies vs producte artesà

Grans superfícies vs producte artesà

22:04

Competència en dates assenyalades; defensa del producte artesà fet al dia i de més qualitat.

Canvi de gustos i el debat sobre el sucre

Canvi de gustos i el debat sobre el sucre

22:56

Tendència cap a menys dolç; el sucre, amb mala imatge, es reivindica en la seva justa mesura.

Ingredients i mesura: sucre i farines

Ingredients i mesura: sucre i farines

25:03

Matèries primeres i receptes equilibrades; diferències amb la indústria (refinat, farines).

Top vendes: torró de Sant Jordi (recepta)

Top vendes: torró de Sant Jordi (recepta)

25:28

Descripció del torró de Sant Jordi (massapà + crema de mantega, capa cremada) i procés d’elaboració.

Coca de ratafia: origen i 30 anys d’èxit

Coca de ratafia: origen i 30 anys d’èxit

26:28

Naixement vinculat a Can Pinxo, recepta recuperada per la mare (Magda) i Baduret; de producte de festa a venda diària.

Tendències: panettone i nou torró ‘pa amb oli i xocolata’

Tendències: panettone i nou torró ‘pa amb oli i xocolata’

27:39

Entrada de productes nous i innovació amb sabors de memòria infantil.

Reptes del sector: personal, horaris i vocació

Reptes del sector: personal, horaris i vocació

28:31

Dificultat per trobar personal en horaris exigents; l’ofici es viu com a passió més que com a feina.

Records de Nadal: el perfum de la mel cuita

Records de Nadal: el perfum de la mel cuita

29:22

Record emotiu del torró de mel i avellana i l’olor a l’obrador familiar.

Gaudir el Nadal i desig de generositat

Gaudir el Nadal i desig de generositat

30:12

Ritual familiar del 24 al vespre i desig d’un món més generós i menys envejós.

Publicitat i autopromos (2n bloc)

Publicitat i autopromos (2n bloc)

31:10

Falques d’informatius, programes (tertúlia, escacs, Cocodril Club) i autopromocions de la cadena.

Bloc musical

Bloc musical

35:11

Seqüència de cançons amb lletres en català i castellà.

Bloc musical 2 i pas als titulars

Bloc musical 2 i pas als titulars

45:46

Noves peces musicals i transició cap als titulars informatius (dimarts 24).