Els 4 Rius

El magazín diari que escolta els protagonistes de la ciutat de Girona

Horari d'emissió
Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
00:00 - 00:55
Dissabte
10:00 - 11:00
Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
11:00 - 12:00
Dissabte, Diumenge
15:00 - 16:00
Dissabte, Diumenge
16:00 - 17:00
Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres
17:00 - 18:00

Subscriu-te al podcast

Títol i resum generats per IA

Brunyols de l’Empordà i havaneres amb Miquel Costa Vella + “Pop Bailongo” de Classe B i editorial sobre l’ExpoJove

Panorama general de l’episodi

Programa variat amb dos blocs principals: gastronomia i cultura popular amb el pastisser i havaner Miquel Costa Vella, i música emergent amb Classe B presentant el seu primer disc “Pop Bailongo”. L’obertura inclou una editorial sobre l’ExpoJove i la tria vocacional a les portes de Setmana Santa.

"No són les nostres habilitats les que ens defineixen, sinó les nostres eleccions."

Editorial i obertura

Setmana Santa i ExpoJove: triar camí

  • Context de Setmana Santa tardana i plans diversos de la gent
  • Focus en l’ExpoJove a Girona: la importància de triAR el futur professional i com això marca el dia a dia adult
  • To proper i desenfadat amb un missatge de fons sobre elecció i identitat

Gastronomia i cultura popular: Miquel Costa Vella

Brunyols de l’Empordà: història, secrets i recepta

  • Orígens: dels romans (farina, mel i aigua fregida) als convents empordanesos (mel, ous, matafaluga, garnatxa i llimona)
  • Identitat empordanesa: brunyols sense forat; es fa un tel blanc pressionant amb el polze; el gra de matafaluga es posa sencer i es mastega
  • Recepta orientativa per a casa:
  • -
  • 500 g farina
  • -
  • 3 ous
  • -
  • 200 g de nata (o mantega)
  • -
  • 100 g sucre
  • -
  • Sal, 20 g matafaluga, 10 g coriandre
  • Principi clau: “la pastisseria són matemàtiques pures”; cal pesar-ho tot
  • Temporada: fer-ne per quaresma; rebuig a tenir brunyols tot l’any

Ofici i trajectòria vital

  • 40 anys a la pastisseria Costa Vella (Salt), negoci compartit amb la seva esposa
  • Inicis als 13 anys i mig; recorregut per fleques i pastisseries de Riudarenes, Santa Coloma, Torroella, Figueres
  • Anècdota del nom artístic i comercial: batejat “Costa Vella” per un mossèn director de Ràdio Figueres; el germà manté “Bruguers”
  • Contactes culturals: coneixença de Carles Fages de Climent i Dalí
  • Vida al forn: sacrificis d’horaris i relació de proximitat amb el veïnat

Havaneres i música

  • Formació musical (solfeig, harmonia, guitarra) i concursos dels 60
  • Guanyador (1972) del primer Festival de Cançó Marinera de Palamós amb una cançó pròpia; actuacions amb Guillermina Motta
  • Present: duo amb Pep Rodríguez i actuacions a tavernes; analogia creativa: 7 notes i 7 ingredients (farina, sucre, llet, mantega, ous, nata i xocolata)

Agenda i cant en directe

  • Promoció: Setzena Brunyolada Popular – 2 d’abril, 18 h, Centre Cívic de Sant Eugènia (Can Ninetes)
  • Bonus: Nit poètica l’endemà amb Consol de Crespià
  • Interpretació a l’antena d’“O Terra Beneïda” per tancar la secció

Música emergent: Classe B i el disc “Pop Bailongo”

El projecte i el so

  • Debut discogràfic “Pop Bailongo”: publicat el 20 de març; estil propi per evitar etiquetes rígides
  • Sonoritats híbrides: pop amb traces 80s, funk i urban; concebut per escoltar a casa i potenciat al directe amb rearanjaments
  • Identitat: música de festa per fer ballar, amb el directe com a “arma” principal

Temes i lletres

  • Narrativa en primera persona amb molt argot empordanès i referències de territori (Montgrí, cales, viatges a BCN)
  • Eixos: territori i comunitat, amistats i colla, amors i desamors

Procés, reptes i calendari

  • Cocció a foc lent combinant el grup amb feines de dia; treball amb equip ampli (producció, so, imatge, discogràfica, management)
  • Pressió i tensions puntuals, però cohesió de colla com a fortalesa
  • Futur: el disc és la primera pedra per experimentar i publicar molta música
  • Directes: estrena aquest divendres a La Mirona (Salt) i presentació a La Nau (Barcelona). Nit compartida amb Bombo Fighters i Kugapi

"No tenim temps de tenir ressaca: ara venen bolos, presentacions i entrevistes."

Altres continguts i publicitat

Agenda i anuncis

  • Promos culturals i comercials: Vivid Costa Brava (enoturisme), Musicant Cultura (El Foment de Girona), Mercat del Lleó, autopromos de Girona FM i gironafm.cat

Música en antena

  • Peces intercalades entre blocs, incloent temes populars i una sàtira musical (“Un tobogán”) abans del tram final

Punts clau per emportar-se

  • Brunyols empordanesos: identitat pròpia (sense forat), matafaluga sencera i respecte per la temporada
  • Ofici i cultura popular: la pastisseria com a servei de barri i la música (havaneres) com a fil conductor vital
  • Classe B: proposta fresca, de ball i festa, amb arrel empordanesa i ambició de directe
  • Triar és central: tant a l’ExpoJove com en la vida creativa i professional dels convidats

Seccions de l'episodi

Abril

Abril

1:37
Memòria

Memòria

2:43
Entrevista amb Miquel Costabella

Entrevista amb Miquel Costabella

4:48

Parlem amb Miquel Costabella sobre Brunyols, la Brunyolada, Havaneres i la seva trajectòria

Temps de música: Classe B

Temps de música: Classe B

39:55

Parlem amb en Martí i en Genís de Classe B sobre el seu primer àlbum “Pop Bailongu” que es presenta al Festival Strenes